Daha Verimli Bir Çalışma Dönemi İçin Evden Çalışacaklara Öneriler

Dünyanın önde gelen şirketleri evden çalışma sistemine geçiyor, evden esnek çalışma bir çoğunda kalıcı hale geldi derken bugün hoşlansak da hoşlanamasak da pek çoğumuz tam kapanma ile birlikte evden (belirli bir süre de olsa) çalışmaya geçeceğiz.

 

Bu durum, özellikle home ofis çalışmaya alışık olmayanlar için verimli çalışamama, motivasyon kaybı gibi durumları da beraberinde getiriyor.

Evde Çalışmanın Olumlu Tarafları

  • Maliyeti tasarrufu sağlar: Ulaşım gideri ödemezsiniz.
  • Fiziksel rahatlık sağlar: İşe gidip gelmek için yola çıkmaz toplu ulaşım ile savaşmazsınız.
  • Sürekli maske takmanız gerekmez: Yalnız olmanız sebebiyle sağlığınızı korumak için maske ile uğraşmazsınız.
  • Daha çok uyku için vakit kalır: İşe gitmek için iki saat erkenden kalkmanız gerekmez. Yarım saat önce uyanarak çalışmaya hazır hale gelebilirsiniz.
  • Sevdiklerinize daha fazla zaman ayırırsınız: İş dönüşü yolda zaman geçirmeniz gerekmez. Mesai bitince yan odaya hemen geçebilirsiniz.

 

Evde Çalışmanın Olumsuz Tarafları

  • Sürekli aynı ortamda kalmak: Evde yalnız değilseniz, odaklanmak için kendinizi bir odaya kapatmak zorunda kalıyorsunuz ve gününüzün büyük bölümü evde geçiyor.
  • Ebeveynlerin size kolayca ulaşması : Çocuğunuza evcil hayvanınıza şu an mesaide olduğunuzu açıklayamıyorsunuz. Bu yüzden konsantre olmakta zorlanabiliyorsunuz.
Daha Verimli Bir Çalışma Dönemi Yapılması Gerekenler Neler Olmalı

 

Evde Verimli Çalışmak İçin Kendinize Bir Çalışma Alanı Belirleyerek İlk Adımı Atın
Eğer evinizde çalışma odası olarak kullanılabilen bir oda varsa evden çalışırken bu alanı değerlendirebilirsiniz. Eğer yok ise (ki maalesef pek çoğumuzun bu tarz alanları yok.) bu durumda salon, oturma odası vb. alanları çalışma ortamı olarak değerlendirebilirsiniz.

Oluşturduğunuz / Kullanmayı Düşündüğünüz Çalışma Alanında Nelere İhtiyacınız Olacak?
Tüm gün mesai harcayacağınız; çalışma masası, çalışma sandalyesi, ihtiyacınız varsa kitaplık ve dokümanlarınızı arşivleyebileceğiniz dosyalar çalışma alanınızda en önemli yardımcılarınız olacaktır. Masanızın ihtiyacınızı karşılayacak büyüklükte olması önceliğiniz olmalı. Sandalye seçiminde ise gün boyunca sizi rahat ettirecek bir ürün tercih etmelisiniz.

 

Sizi yormayacak sakin bir dekorasyon ve aydınlatma da çok önemli. Sürekli bölünmemek adına yanınıza ihtiyaç duyacağınız su, atıştırma vb maddeleri de alabilirsiniz. Tüm bu adımları hallettikten sonra artık işinize konsantre olabilirsiniz.

 

Çalışma Programınızı Netleştirin
Sizlerin de bildiği gibi, evden çalışma disiplini gerektirir. Dolayısıyla verimli bir şekilde çalışmak istiyorsanız ofiste çalışıyormuş gibi bir standart plan oluşturmanız son derece önemli. Mesainizin başlayacağı ve biteceği saatleri, mola vereceğiniz zaman dilimlerini belirleyerek plana sadık kalmak için özen gösterin.

İşlerinizi Önceden Planlamaya Gayret Edin
Haftalık iş planı oluşturarak yapmanız gereken işleri planlamak sizi kaostan kurtaracaktır. . Bu sayede plansızlığın neden olabileceği performans kaygısı ve stres seviyesini en aza indirerek daha sakin kalabilirsiniz.
Ayrıca işlerinizi aciliyet ve önemine göre sıralamanız da sizi son derece rahatlatacaktır.

Ev Ortamının Sizi Bölmesine İzin Vermeyin
Evde sürekli birileri varken çalışmaya konsantre olmak oldukça zordur. Televizyondan dizi ya da program takip ederken verimli çalışmanızın neredeyse imkânsız olduğunu da açık yüreklilikle kabul etmelisiniz (Uzak durmanızı öneririz.) Aynı şekilde sosyal medya gezintileri ve video izleme kaçamakları da sizi yine işinizden alıkoyacaktır. Belirlediğiniz mola saati içerisinde bu işlemleri yapmanız yine çalışma disiplininiz ve iş konsantreniz açısından çok önemlidir.

Uzaktan çalışma sürecinde disipline girmek zaman alabilir. Bu süreçte, belirlediğiniz mesai saatleri içerisinde evde yapılması gereken işleri aradan çıkarmak isteyebilirsiniz. Fakat acil değilse bu işler için mesai sonrasını beklemek verimli çalışabilmek için daha doğru olabilir.

 

Sonuç: Hepimizin “İşim tüm zamanımı alıyor; kendime vakit ayıramıyorum.” dediği dönem bir süreliğine de olsa yaşanıyor. Evde çalışma saatlerine sadık kalarak ve önerilerimizi uygulayarak zamanı verimli kullanabilir ve kendinize daha çok vakit ayırabilirsiniz.

 

Sürecin geçici olduğunu düşünerek keyfini çıkarmanızı öneriyoruz. Daha güzel günlerde daha keyifli yazılarda buluşabilmek dileklerimizle.

Yayınlanma Tarihi: Mayıs 7th, 2022 / Kategoriler: Blog /

En Son Haberleri Almak İçin Abone Olun

Gizlilik Politikanızla ilgili bildirimi buraya ekleyin.